Obornik jest to nawóz naturalny, składający się z odchodów (kału i moczu) zwierząt gospodarskich oraz ściółki, natomiast pomiot ptasi składający się z odchodów drobiu pochodzi z bezściołowego systemu utrzymywania zwierząt gospodarskich.
W systemie chowu zwierząt na tzw. płytkiej ściółce oprócz obornika wytwarzana jest gnojówka, czyli przefermentowany mocz z niewielką ilością kału, przenikający przez warstwę ściółki i gromadzony w specjalnych zbiornikach.
Gnojowica powstaje w bezściołowym systemie chowu i jest mieszaniną odchodów zwierząt i wody z mycia stanowisk i pojenia.
Skład chemiczny nawozów naturalnych jest zmienny i zależy od gatunku, wieku, kierunku użytkowania i sposobu żywienia zwierząt, a także od warunków przechowywania nawozów.
Aby racjonalnie i zgodnie z przepisami wykorzystać nawozy naturalne konieczne jest wyznaczenie dopuszczalnej i optymalnej dawki nawozów. Dawka dopuszczalna to taka, w której ilość wnoszonego azotu nie przekracza 170 kg N/ha. Dawka optymalna w zależności od wymagań pokarmowych roślin i zasobności gleby może być mniejsza od dawki dopuszczalnej. Stosując często i w dużych dawkach nawozy naturalne należy szczególnie zwrócić uwagę na zasobność gleb w fosfor, którego nadmierna akumulacja może stwarzać zagrożenie dla środowiska wodnego.
Najdokładniej skład nawozów naturalnych można ocenić metodą analizy laboratoryjnej.
W tym celu próbkę nawozu (pobraną w sposób reprezentatywny) należy dostarczyć do laboratorium okręgowej stacji chemiczno-rolniczej lub innego laboratorium agrochemicznego. Najważniejszymi parametrami, jakie należy oznaczyć w nawozie jest zawartość azotu, fosforu i potasu. Na podstawie uzyskanych wyników należy wyliczyć dawkę nawozu jaką można zastosować, aby nie przekroczyć dopuszczalnej ilości azotu (wynosi ona 170 kg N/ha), a następnie obliczyć ilość fosforu i potasu wnoszonych w nawozie.
Inną metodą oszacowania składu nawozów, a także wielkości ich produkcji w gospodarstwie jest wykorzystanie opracowanej przez konsorcjum OSChR, ITP-PIB, IUNG-PIB aplikacji INTER-NAW dostępnej online (link.). Ten sam model jest stosowany również w komputerowych programach doradztwa nawozowego.
Jeśli nie dysponujemy wynikami analizy chemicznej nawozów naturalnych możemy do celów planowania nawożenia azotem wykorzystać standardowe zawartości tego składnika w nawozach. Średnie roczne wielkości produkcji nawozów naturalnych i koncentracja azotu zawartego w tych nawozach w zależności od gatunku zwierzęcia gospodarskiego, jego wieku i wydajności oraz systemu utrzymywania zwierząt gospodarskich zostały podane w Dz. U. z 2023 r. poz. 244, zał. 6, tab. 9. Link do Tabeli 9 (PDF)
Wykorzystanie przez rośliny składników pokarmowych z nawozów naturalnych, a w szczególności z obornika, jest słabsze niż z nawozów mineralnych. Dlatego dla potrzeb planowania nawożenia ilość składników wnoszonych w nawozach naturalnych przelicza się na tzw. składniki działające stosując odpowiednie równoważniki nawozowe azotu i współczynniki wykorzystania fosforu i potasu.
Równoważniki nawozowe azotu. (Dz. U. z 2023 r. poz. 244, zał. 8, tab. 11)
Źródło azotu | Termin stosowania | |
jesień | wiosna | |
Bydło | 0,35 | 0,40 |
Świnie | 0,40 | 0,45 |
Drób nieśny | 0,40 | 0,45 |
Drób rzeźny | 0,45 | 0,50 |
Pozostałe przeżuwacze, konie, zwierzęta futerkowe roślinożerne | 0,30 | 0,35 |
Dowolny obornik zastosowany pod przedplon | 0,15 | |
Gnojowica/pomiot/odchody | ||
Bydło | 0,50 | 0,60 |
Świnie | 0,60 | 0,70 |
Drób nieśny- pomiot podsuszany | 0,45/0,65 | 0,50/0,75 |
Zwierzęta futerkowe mięsożerne | 0,65 | 0,75 |
Pozostałe przeżuwacze, zwierzęta futerkowe roślinożerne | 0,45 | 0,55 |
Gnojówka | ||
Bydło | 0,55 | 0,75 |
Świnie | 0,65 | 0,80 |
Drób nieśny | 0,65 | 0,80 |
Drób rzeźny | 0,65 | 0,80 |
Pozostałe przeżuwacze, konie, zwierzęta futerkowe roślinożerne | 0,45 | 0,55 |
Frakcja stała po separacji gnojowicy | ||
Bydło | 0,20 | 0,25 |
Źródło azotu | Termin stosowania | |
jesień | wiosna | |
Świnie | 0,25 | 0,30 |
Frakcja ciekła po separacji gnojowicy | ||
Bydło | 0,70 | 0,80 |
Świnie | 0,75 | 0,85 |
Inne | ||
Produkt pofermentacyjny (frakcja płynna) | 0,60 | 0,7 |
Produkt pofermentacyjny (frakcja stała) | 0,3 | 0,4 |
Kompost i inne nawozy organiczne | 0,30 | |
Azot mineralny z zasobów glebowych | 0,91) | 0,62) |
Komunalne osady ściekowe i ścieki przeznaczone do rolniczego wykorzystania | 0,25 | 0,3 |
1)W uprawach roślin ozimych dla nawożenia wiosną.
2)W uprawach roślin jarych.
Ilość składników działających obliczamy mnożąc całkowitą ilość składnika wnoszonego w nawozie naturalnym przez odpowiednią wartość z tabeli. Uzyskana wartość wskazuje o ile należy zmniejszyć dawkę nawozów mineralnych (wynikającą z potrzeb nawożenia na danym polu) po zastosowaniu nawozów naturalnych.
Rodzaj nawozu | Współczynnik wykorzystania | |
---|---|---|
P | K | |
Obornik w pierwszym roku po zastosowaniu | 0,4 | 0,8 |
Obornik w drugim roku po zastosowaniu | 0,3 | 0,1 |
Gnojowica w pierwszym roku po zastosowaniu | 0,8 | 0,8 |
Gnojowica w drugim roku po zastosowaniu | 0,1 | 0,1 |
Gnojówka w pierwszym roku po zastosowaniu | 0,8 | - |
Gnojówka w drugim roku po zastosowaniu | 0,1 | - |